Canva opas | Kuinka luoda kaunista ja houkuttelevaa visuaalista sisältöä Canvalla

Haluaisitko luoda upeaa sisältöä verkkosivuille, someen tai lähes mihin tahansa visuaaliseen työhön? Canva on pilvipohjainen sovellus, jolla luot minkä tahansa graafisen suunnittelun ilman aikaisempaa kokemusta. Käyn tässä julkaisussa tarkemmin läpi Canvaa ja kuinka sillä voi luoda upeita visuaalisia julkaisuja.

Canva_opas_Kuinka_luot_kaunista_visuaalista_sisältöä_Canvalla.jpg

Kauniit, tunnistettavat ja mieleenpainuvat visuaalisuudet ovat elintärkeitä yrityksille. Laadukas ja yhtenäinen visuaalinen ilme kertoo usein yrityksen luotettavuudesta ja ammattimaisuudesta. Ammattilaisen palkkaaminen graafiseen suunnittelun projekteihin tulee kuitenkin äkkiä kalliiksi eikä tähän välttämättä ole aina budjettia...

Tämän takia olenkin erittäin suuri Canva -fani! Tämä verkossa toimiva graafisen suunnittelun työkalu on uskomattoman monipuolinen. Kuka tahansa voi helposti luoda ammattitasoista ja upeaa visuaalista sisältöä - ilman taiteellista taustaa tai kuvankäsittelyohjelman erityistaitoja.

Rekisteröidy Canva Pro:n ilmaiseen 30 päivän kokeilujaksoon täältä

Mikä_on_Canva.jpg

Mikä on Canva ja mitä sillä voi tehdä

Yksi suurimmista haasteista visuaalisten sisältöjen luomisessa on ajan, osaamisen ja resurssien puute. Kaikilla ei ole aikaa opetella Adobe Photoshopin tai Illustratorin perusteita eikä budjettia investoida graafikon palveluihin.

Canva on ilmainen graafisen suunnittelun työkalu, joka toimii yksinkertaisesti “drag-and-drop” tyylillä eli käyttäjä voi vain vetää eri elementtejä paikoilleen (yleensä drag-and-drop -mainintaa käytetään, kun halutaan kertoa sovelluksen helppoudesta käyttäjälle). Canvalla luot ammattimaisia kuvia nopeasti ja tehokkaasti. Se sopii täydellisesti aloittelijoille!

Canva nostaa suosiotaan myös freelancereiden, designereiden, markkinointitiimien ja vaikuttajien keskuudessa. Monet ammattilaiset ovat ottaneet Canvan päivittäiseen käyttöönsä. Voit lukea tarkemmin Canva Pro versiosta täältä.

Canva on perustettu vuonna 2012 ja se on kerännyt jopa yli 15 miljoonaa käyttäjää (6/2020). Eikä mikään ihme, sillä käyttäjät voivat luoda lähes kaiken tyyppistä visuaalista sisältöä, mukaan lukien:

  • Blogiin kuvia

  • Sosiaaliset median mainokset, kansikuvat, bannerit ja kuvakkeet

  • Pinterest-grafiikkaa

  • Sähköpostimarkkinointi -grafiikkaa

  • Logoja, käyntikortteja, PDF-esitteitä

  • Infograafeja

  •  …ja paljon muuta!

Canvaan rekisteröitymällä saat välittömän pääsyn valmiisiin mallipohjiin, kuviin, kuvakkeisiin ja fontteihin (tuhannet elementit ovat täysin ilmaisia ja osa maksavaa 1€/kpl).

Kaikki mitä tarvitset luodaksesi loistavia visuaalisia kuvia yrityksellesi tai blogiisi löytyy Canvasta!

Rekisteröidy Canva Pro:n ilmaiseen 30 päivän kokeilujaksoon täältä

Canvan aloitus

Kuinka Canvaa sitten käytetään? Paras uutinen: Canva ohjelmaa on todella helppo käyttää ja perusasioiden oppiminen vie vain hetken aikaa. Siksi se sopiikin aloittelijoille ja Canvaa onkin kehuttu siitä, että se antaa todella nopeasti onnistumisen tunteita. Kerron muutamia erittäin hyödyllisiä vinkkejä, joilla pääset nopeammin alkuun.

Laadi suunnittelumalli

Kun aloitat uuden projektin, voit joko: 1) Valita valmismallin tuhansien suunnittelumallien joukosta tai 2) syöttää mukautetut mitat.

Canva_suunnittelumallin_luonti.jpg

Huom! Ohjelman ilmaisessa versiossa et voi muokata projektin mittasuhteita jälkeenpäin, joten varmista alkumetreillä, että koko on oikea. Jos huomaat kuitenkin projektin loppuvaiheessa tehneesi väärään kokoon, niin voit helposti kopioida kaiken tekemäsi uuteen projektiin.

Tutustu loputtomiin suunnittelumalleihin ja -elementteihin

Canvan kirjastosta saat käyttöösi tuhansia valmiita malleja, joista voit valita mieleisesi ja muokata sitä yrityksesi näköiseksi. Voit muuttaa fonttien kokoa ja väriä sekä lisätä erilaisia elementtejä ja kuvia - mahdollisuuksia on lähes rajattomasti!

Canva tarjoaa myös useita ilmaisia elementtejä projektiisi. Alla lueteltu muutamia yleisimpiä:

  • Ruudukot - Ruudukon avulla kehität luovia kuvioita. Niitä voidaan käyttää venyttämällä kuvia joko koko mallissasi tai sijoittamaan useita kuvia yhteen malliin.

  • Muodot - Neliöitä, kolmioita, ympyröitä ja paljon muuta! Niitä voidaan käyttää sivun ja tekstin ympärillä.

  • Kehykset - Kehyksiä voidaan käyttää valokuvien koristamiseen erilaisilla muodoilla reunoilla.

  • Tarrat - Liikkuvia tarroja voidaan käyttää videotiedostojen ja animaatioiden luomiseen.

  • Kaaviot - Voit tehdä pylväskaaviota, ympyräkaaviota tai vertailutauluja.

  • Liukuvärit - Erilaisia elementtejä, joilla voit luoda värikkäitä yksityiskohtia.

  • Viivat - Paljon eri tyylejä, jotka ovat hyviä tekstin korostamiseen tai grafiikan luomiseen.

  • Erilaisia kuvakkeita - Kuvakkeet ovat graafisia kuvia, joilla viet suunnittelumallisi aivan uudelle tasolle. Löydät kuvakkeita yleisistä opasteista suosittuihin symboleihin.

Vinkki! Käytä hakua löytääksesi vielä enemmän graafisia kuvia suunnittelumalliisi (toimii myös suomalaisilla sanoilla).

Jaa suunnittelumallisi

Voit ladata valmiin suunnitelmasi laadukkaana kuvana tai PDF-tiedostona taikka jakaa suunnittelumallia toisille (ja antaa heille luvan joko tarkastella tai muokata sitä). Voit myös jakaa malliasi sosiaaliseen mediaan (kuten Facebook, Twitter tai Pinterest tiliisi) suoraan Canvasta.

Ilmainen vs. maksettu tili

Vaikka ilmaisella versiolla onkin mahdollista luoda upeita ja ammattimaisia sisältöjä, niin haluamme tuoda esille vielä maksullisen version hyödyt! Tarkemman kuvauksen Canva Pro:sta löydät täältä.

Saat Canva Pro:ssa käyttöösi lisäksi myös mm. seuraavia ominaisuuksia:

  • Mahdollisuus järjestellä kuvia kansioihin

  • Kuvakoon muuttaminen

  • Kaikki fontit

  • Kaikki kuvapankin kuvat

  • Kaikki graafiset elementit

Vinkki! Kaikki kuvat, graafiset elementit ja fontit tarkoittavat siis kymmeniä miljoonia eri kuvia ja mahdollisuuksia! Canva Pro on siis monesti järkevä vaihtoehto hintansa puolesta jo pelkästään kuvapankkina käyttöön.

Kuinka_luoda_upeita_kuvia_Canvalla.jpg

Kuinka luoda upeita kuvia Canvalla?

Aivan kuten kirjoitetun sisällön tehtävä on vangita lukija tekstillään, myös kuvien tulisi noudattaa “Näytä, älä kerro” -periaatetta. Kuva on tehokkain tapa saada katsoja pysähtymään ja herättämään mielenkiintoa. Kuva jää myös tekstiä helpommin mieleen.

Tuo esiin yrityksesi

Brändi kuvastaa yrityksen persoonallisuutta, jonka asiakkaasi näkevät ensimmäisenä. Kun luot visuaalista sisältöä Instagramiin, blogiin tai Pinterestiin, kannattaa huolehtia niiden yhtenäisyys yrityksesi ilmeen kanssa.

  • Käytä suunnittelussa yrityksen värejä

  • Käytä johdonmukaisesti tiettyä kuvatyyliä ja kuvafiltteriä yhtenäisen teeman luomiseksi

  • Valitse brändisi tyyliset fontit (esimerkiksi lihavoitu, perinteinen, tyylikäs, leikkisä)

  • Käytä logoa kuvissasi (katso esim tämän blogikirjoituksen kuvia, olen lisännyt jokaiseen oman “logoni”)

Lisää mielenkiintoisia kuvia

Käyttämäsi kuvat vaikuttavat suuresti yritysilmeen ulkoasuun. Jos käytät omia valokuvia, varmista, että ne eivät ole epäselviä ja hämäriä. Voit myös etsiä sopivia kuvia kuvapankista. Jos mahdollista, käytä aina .png-tiedostoa .jpg-tiedoston sijasta (.png tiedostossa laatu pysyy aina samana, kun taas .jpg tiedostossa häviää aina pikseleitä jokaisen tallennuksen yhteydessä.)

Vinkki! Canvan maksullisessa versiossa saat kaikki kuvapankkikuvat käyttöösi, joita voit käyttää huoletta myös mainonnassa. Mikäli päädyt käyttämään ilmaisia kuvapankkikuvia sivustoilta, kuten Pexels, Unplash tai Pixabay, muista aina tarkistaa, että millaisia rajoituksia kuvilla on (saako käyttää kaupallisissa julkaisuissa ym).

Hyödynnä valmiita suunnittelumalleja

Jos olet inspiraatiota täynnä ja omaat taiteellista näkemystä, voi paras vaihtoehto sinulle olla aloittaa täysin “puhtaalta pöydältä” uusi suunnittelumalli.

Hyödynnä_valmiita_suunnittelumalleja.jpg

Jos taas haluat säästää aikaa ja luoda tehokkaasti ammattimaisia kuvia, tai kaipaat inspiraatiota niin suosittelemme valitsemaan siinä tapauksessa valmiin suunnittelumallin. Tuhansien mallipohjien joukosta löydät varmasti yrityksellesi sopivan, joita voit lähteä muokkaamaan - vaihda fontteja, värejä, elementtejä sekä kuvia ja lisää logo! Mallipohjia voi ja kannattaakin muokata omannäköiseksi lisäämällä tai poistamalla elementtejä. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun tekemäsi mallisi ei näytä ollenkaan alkuperäiseltä suunnittelumallilta, tällöin se on täysin omasi, vaikka aloititkin valmiilta pohjalta.

Tekstin käyttö kuvissasi

Kuvaa luodessa on hyvä muistaa, että katsot sitä todennäköisesti paljon suuremmassa koossa, kuin mitä potentiaaliset asiakkaasi tulevat katsomaan. Varmista siis seuraavat asiat, kun lisäät tekstiä kuvaan:

  • Valitse väri, joka erottuu! Käytä tummaa tekstiä vaalealla taustalla ja vaaleaa tummalla.

  • Käytä värillisiä muotoja tekstin takana (neliö, ympyrä, suorakaide jne.)

  • Säädä muotojen läpinäkyvyyttä saadaksesi kuvaan enemmän ulottuvuutta.

  • Säädä tekstin kirjasinväliä tai rivikorkeutta sopivaksi.

  • Älä mene liiallisuuksiin tekstien, elementtien ja kuvien kanssa. Pidä kuva yksinkertaisena, mutta silti houkuttelevana.

  • Jos käytät kuvia somemainonnassa niin varmista, että tekstin osuus kuvasta pysyy karkeasti alle 20% kuvan pinta-alasta. (Facebook mainosalusta on hyvin tarkka tekstin määrästä ja paljon tekstiä sisältävä kuva ei välttämättä saa yhtä paljon näkyvyyttä - tai voi olla, ettei Facebook hyväksy sitä lainkaan).

Ominaisuudet_ja_työkalut_joita_hyödyntää_Canvalla.jpg

6 ominaisuutta ja työkalua, joita hyödyntää suunnitellessa Canvalla

Ruudukot

Ruudukko -työkalun avulla voit luoda kollaaseja helposti useammasta kuvasta. Voit myös täyttää ruudukon väreillä ja käyttää sitä vaikka väripalettina.

Vinkki! Mikäli haluat ruudukon päälle asettaa vielä kuvia tai logoja ilman, että ne asettuvat ruudukon sisään, kannattaa ruudukko lukita oikealta yläkulmasta löytyvästä lukko -painikkeesta.

Tekstin kehys

Jos haluat tekstisi erottuvan vielä paremmin, kokeile laittaa sen ympärille laatikko “Muodot” -työkalun alta. 

Voit valita myös ääriviivat koristamaan tekstiäsi. Ääriviivojen paksuutta pääset muuttamaan helposti viemällä hiiren valitun elementin kulmaan ja vetämällä sitä sisäänpäin tai ulospäin. Kun olet löytänyt sopivan paksuuden, voit muuttaa vielä laatikon kokoa reunaviivoja vetämällä.

Kuvien rajaus

Voit muutta valokuvien kokoa rajaustyökalun avulla. Kaksoisnapauta mitä tahansa kuvaa rajataksesi sitä nopeasti ja helposti. Vie seuraavaksi hiiri kuvan kulmaan ja vedä sitä suurentaaksesi tai pienetääksesi kuvaa. Älykäs rajaustyökalu muistaa alkuperäisen kuvan ja voit milloin tahansa muuttaa kuvan kokoa uudelleen ilman, että menetät rajatut alueet.

Värien ja fonttien sommittelu

Kuvissa käyttämäsi fontti- ja värivalinnat ovat tärkeitä! Canvalta löytyy apuohjelmia myös värien ja fonttien sommitteluun. Älä siis käytä turhaan aikaa kaikkien fonttien läpi selaamiseen vaan kokeile ensin esim seuraavia Canvan työkaluja:

Canvan ilmainen suunnittelukurssi

Jos haluat oppia lisää Canvasta tai saada lisää inspiraatiota työskentelyysi, voit ilmoittautua Canvan ilmaiseen suunnittelukurssiin. Kurssi tarjoaa kasvavan kokoelman oppaita ja vinkkejä täysin ilmaiseksi.

Canva puhelinsovellus

Lataa Canva sovellus ja luo nopeasti grafiikkaa tien päällä! Sovelluksessa on kaikki samat ominaisuudet kuin tietokoneversiossa. Erittäin näppärä lisä Canvan käyttäjille!

 

Lopuksi

Canva on äärimmäisen kehittynyt, mutta helppokäyttöinen työkalu lähes kaikkeen visuaaliseen suunnitteluun. Oli tavoite luoda verkkosivuille visuaalista materiaalia, sosiaaliseen mediaan mainoksia, blogiisi bannereita, yrityksellesi käyntikortteja ja esitteitä tai vaikka kansi e-kirjalle niin Canvalla kaikki tämä onnistuu helposti. Tutustu myös Canva Pro artikkeliin täältä.


Hei vielä! 👋 Osa tässä postauksessa olevista linkeistä on affiliatelinkkejä, joita todella toivon, että käytät. 🖤 Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle lainkaan lisäkuluja, joten voit rauhassa tutustua postauksessa suositeltuihin sivustoihin ja ohjelmiin. Mikäli päädyt maksavaksi asiakkaaksi linkkini kautta, saan siitä pienen komission.

Edellinen
Edellinen

Shopify hinta | Kuinka paljon Shopify verkkokauppa maksaa

Seuraava
Seuraava

Shopify vs WooCommerce - kumpi on parempi?