henri silvan

View Original

Kuinka aloittaa blogi Squarespace-alustalla | Bloggaus Squarespacella

Kuinka perustaa blogi ja aloittaa bloggaus? Mikäli olet miettinyt oman blogin perustamista, mutta mietit vielä kuinka ylipäänsä pääsisi alkuun, mikä on hyvä alusta/sivusto blogillesi ja mitä asioita sinun kannattaisi / ei kannattaisi tehdä, niin tämä postaus on juuri Sinulle! Käyn tässä julkaisussa läpi kuinka aloittaa blogi Squarespace -alustalla.

Mikä on Squarespace ja miksi Squarespace soveltuu blogialustaksi?

Squarespace on todella helppokäyttöinen verkkosivualusta, joka toimii ns. drag and drop -tyylillä. Se tarkoittaa, että pystyt tekemään sivun helposti visuaalista editoria hyödyntäen ja lisäämään erilaisia sisältöjä pelkästään hiirellä raahaten sivuille. Toisin, kuin esimerkiksi Wordpress, Squarespace sopii huomattavasti paremmin aloittelijoille eikä vaadi teknistä osaamista lainkaan. Näin ollen oppimiskäyrä Squarespacella on lyhyempi. Squarespace on yksi omia suosikkejani verkkosivujen toteutuksessa, koska sivut on nopeita toteuttaa, alustaa on helppo käyttää ja sivustoista saa visuaalisesti laadukkaita.

Lue tarkemmin Squarespace-sivujen toteutuksesta tästä postauksestani

Mikäli olet lukenut muitakin blogin aloittamiseen liittyviä artikkeleita, olet varmasti huomannut valtaosan suosittelevan melkein aina samoja asioita: Wordpress-alusta, Bluehost-sivujen kautta domain sekä palvelin, teeman osto ulkopuolisesta teemakirjastosta jne. Sitten kaikki pitäisi osata yhdistää vielä toimivaksi kokonaisuudeksi ennen kuin pääset edes itse blogin pariin. Sivuston kanssakin saattaa saada lukuisia tunteja tai päiviä kulumaan Wordpress-alustaa käyttäen, koska eri ominaisuudet vaativat aika ajoin teknistä osaamista…

Tätä ongelmaa ei ole Squarespace-alustalla. Squarespace on alkujaan perustettu juurikin bloggaus, visuaalisuus ja helppokäyttöisyys mielessä. Se on valmiiksi ylläpidetty ja voit käytännössä heti rekisteröitymisen jälkeen alkaa lisäämään kuvia ja tekstejä paikoilleen. Periaatteessa on mahdollista saada sivusto julki jopa minuuteissa, mutta tällöin tuskin on ehtinyt juurikaan lisätä ja muokata sivujen sisältöä.

Kuinka sitten aloittaa bloggaus Squarespace-alustalla? Käydään aihetta läpi seuraavaksi.

Aloita tarkistamalla haluamasi verkkosivuston nimi eli domainin saatavuus

Domain on verkkotunnuksesi osoite, esimerkiksi tämän blogin domain on henrisilvan.com. Suosittelen tekemään tämän ensimmäiseksi, koska olisi hyvin harmillista käyttää aikaa verkkosivujen tekemiseen ja huomata vasta lopussa kyseisen nimen olevan varattu. Domain-nimeä ei tarvitse tässä vaiheessa vielä varata, jos et halua, mutta sen saatavuus on hyvä tarkistaa esimerkiksi Hostingpalvelun kautta.

Squarespace tarjoaa ilmaisen domainin, jos maksat koko vuoden kerralla. Tämä koskee ensimmäistä vuotta ja .com -päätteistä domainia, mutta tarjous kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Etuna tässä on myös, että domain on automaattisesti yhdistetty sivuillesi ja blogillasi on heti ammattimainen osoite ilman, että joudut hankkimaan domainia ulkopuoliselta palveluntarjoajalta ja yhdistämään sen erikseen. Huomioithan, että .fi -päätteistä domainia ei saa hankittua Squarespacen kautta. Itse olen käyttänyt Hostingpalvelu.fi sivustoa, mutta käytännössä mikä tahansa .fi -päätteisten domainien välittäjä sopii.

Jos et halua maksaa koko vuotta kerralla niin ei hätää, Squarespacen saat käyttöön edullisimmillaan n. 11€/kk maksulla. Lue tarkemmin Squarespace hinnoittelusta täältä. Tällöin kuitenkin domain-tarjous ei ole mahdollinen ja sen joutuu maksamaan erikseen.

VINKKI! Tarkista, että nimi on myös vapaana sosiaalisen median alustoilla mikäli haluat käyttää samaa nimeä yhtenäisyyden vuoksi.

Rekisteröidy Squarespace-alustalle

Täältä pääset rekisteröitymään Squarespace -sivustoon. Squarespace tarjoaa kahden viikon kokeilujakson, jonka aikana ehdit hyvin testaamaan alustan ominaisuuksia ja rakentamaan itsellesi upean blogin / nettisivun. Squarespacella on tällä hetkellä kaksi eri versiota: 7.0 ja 7.1. Viimeisin versio 7.1 on ehdottomasti oma suositukseni.

Sivuston rekisteröintivaiheessa sinun tulee valita pohja / teema sivuillesi. 7.1. versiossa kaikkia sivuja saa muokattua täysin samanlaiseksi eli teeman valinnassa ei kannata käyttää liikaa aikaa - valitse se, joka mielestäsi sopii parhaiten haluamaasi tyyliin, jolloin tarvittavat muokkaukset jäävät vähemmälle. Muista, että kaikkea voidaan muuttaa vielä jälkeenpäin, älä siis keskity liikaa tähän vaiheeseen. Kun olet löytänyt sopivan mallin sivustosi pohjaksi, sinua pyydetään luomaan tili, jotta pääset alkuun.

Nyt sinulta löytyy oma blogi, jes!

Blogin logo tai otsikko

Logo / otsikko on yksi ensimmäisiä asioita, jonka lukijasi näkevät tultuaan sivuillesi - muista tehdä siitä helposti tunnistettava ja mieleenpainuva. Jos sinulta löytyy logo tai haluat muuttaa sivuston otsikkoa (ei logoa), voit lisätä sen helposti minkä tahansa sivun kohdalla klikkaamalla vasemmasta yläreunasta “Edit” ja sen jälkeen “Edit site header”. Täältä löytyy alta kohta logo, johon voit lisätä oman logosi sekä säätää sen sijaintia ja kokoa.

Visuaaliset muokkaukset sekä sisältösivut

Tässä artikkelissa en tule käymään Squarespace-alustan muokkausta ja käyttöä perinpohjaisesti, vaan keskitytään erityisesti bloggauksen näkökulmaan ja blogin asetuksiin (alempana tarkemmin). Jokaisella verkkosivulla olisi kuitenkin hyvä olla muutamia sivuja blogin lisäksi, jotka käyn seuraavaksi lyhyesti:

Etusivun muokkaaminen

Klikkaa Squarespace editorissa kohdasta “Pages” ja sen alta “Home”. Tämä on valitsemasi teeman valmis etusivu. Kun klikkaat yläkulmasta “Edit” painiketta pääset muokkaamaan etusivun tekstejä, kuvia, värejä, asettelua sekä paljon muuta sisältöä.

Etusivu kannattaa suunnitella niin, että uusi kävijä sivuilla ymmärtää heti mistä on kyse. Lisäksi nostaisin etusivulla esiin myös viimeisimpiä blogijulkaisujasi (saat lisättyä ne klikkaamalla sivun editorissa ➕ -painiketta ja valitsemalla “Summary” -osion. Sen jälkeen valitset sisällön kohdalle blogin).

Yhteydenottosivu ja tietoa-sivu

Voit tarjota lukijoillesi myös mahdollisuuden ottaa yhteydessä esimerkiksi verkkosivujen yhteydenottolomakkeella. Lisätietoja voit kirjoittaa “tietoa minusta / blogista” sivuille. Näiden muokkaus tapahtuu täysin samalla tavalla, kuin edellisen kohdan etusivun muokkauksen.

Blogipostauksen lisääminen

Valitsemasi teema saattaa jo sisältää blogin, mutta jos sitä ei löydy vielä pääset lisäämään sen seuraavasti:

  1. Siirry kotivalikosta kohtaan “Pages”,

  2. Paina “Main Navigation” -kohdan viereistä plussa nappulaa ja valitse blogi.

Blogi-sivua voit muokata käytännössä samalla tavoin, kuin muitakin sivuja Squarespacella. Blogisivu sisältää tämän lisäksi muutamia lisäominaisuuksia, kuten blogipostausten asettelun, määrän sivuilla sekä näyttettävän sisällön ennen blogijulkaisun avaamista.

Squarespace luo automaattisesti muutaman blogiiluonnoksen valmiiksi, joita voit helposti lähteä muokkaamaan kun viet hiiren otsikon päälle ja painat “edit”. Uuden blogijulkaisun voit luoda ➕ -painikkeesta.

Bloggaaminen Squarespacella on siitä erityisen hienoa, että kaikki on niin yksinkertaista ja suoraviivaista. Keksi otsikko ja kirjoita se kohtaan “Enter post title”. Blogitekstiä voit alkaa kirjoittamaan “write here” -kohtaan. Lisää myös kuvia, videoita ja mitä tahansa muita elementtejä. Muita elementtejä, kuten painikkeita, kuvia, videoita, karuselleja, karttoja jne saat lisättyä, kun klikkaat sinistä ➕ -merkkiä tekstin alla.

Blogijulkaisun asetusten määrittäminen

On muutamia asioita, joita sinun tulee ottaa huomioon ja valita asetuksista kirjoittaessasi blogijulkaisua Squarespacella. Näitä pääset muokkaamaan “Settings” kohdasta:

Tagit ja kategoriat

Suosittelen aina lisäämään tagit (=tunnisteet) ja kategoriat julkaisuillesi. Niiden avulla pystyt järjestämään julkaisut aihealueittain ja löytämään helposti julkaisuja tulevaisuudessa. Esimerkiksi, jos kirjoitat julkaisun Euroopan roadtrip matkasta, voit lisätä “Eurooppa” -kategorian sivun navigaatioon, josta löytyy helposti myös muut Euroopan roadtrip matkustus aiheiset julkaisut. Voit myös järjestää julkaisusi tageilla eli tunnisteilla. Tärkein ero näillä on, että kategorioiden tulisi olla paljon laajempia aihealueita ja niitä tulisi olla vähemmän. Yleensä yksi kategoria per blogijulkaisu riittää. Tagien avulla voit jaotella julkaisusi vieläkin yksityiskohtaisemmin. Euroopan sijaan voit käyttää esim “Italian edulliset majoitusvinkit” tai “Ranskan herkullisimmat ravintolat” -tageja.

Kommentit

Suosittelen pitämään kommentoinnin päällä, ellet jostain erityisestä syystä halua sulkea kommentteja julkaisustasi pois. Kommenttien salliminen tarkoittaa sitä, että lukijasi voivat vuorovaikutuksessa kanssasi, kommentoida blogijulkaisuasi ja ne myös auttavat sivujasi sijoittumaan korkeammalle Google haussa.

Thumbnail -kuva

Tämä on erittäin tärkeää lisätä, koska se näkyy sivujesi blogilistauksessa julkaisusi kohdalla. Kuvan lisääminen tekee blogijulkaisustasi mielenkiintoisemman ja sitä klikataan useammin kuin pelkkää otsikon tekstiä. Thumbnail-kuva toimii Squarespacella myös oletuskuvana, jos julkaisuasi jaetaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Julkaisun URL-osoite

Kukaan ei tykkää katsella blogijulkaisun URLia, jotka on täynnä numeroyhdistelmiä. Hyvä puoli Squarespacella on, että se käyttää oletuksena blogisi otsikkoa myös url-osoitteena (toisin kuin Wordpress-alustalla tämä tulee määritellä erikseen).

SEO otsikko ja kuvaus eli: page title ja meta description

Suosittelen aina tarkistamaan SEO otsikon (page title) ja SEO kuvauksen (meta description) -kentät. Nämä molemmat näkyy Google haussa ja vaikuttavat klikkauksiin sekä sivustosi optimointiin. SEO otsikko eli Page Title on hyvä pitää selkeänä ja lyhyenä (n. 50 merkkiä). Tämä on Googlen haussa klikattava otsikko. Meta Description -kenttä voi sisältää enemmän tekstiä ja sen tulisi olla lyhyt (n. 150 merkkiä) kuvaus mistä blogipostauksesi kertoo.

Jos jätät nämä kentät tyhjiksi, Squarespace lisää niihin automaattisesti julkaisustasi tiedot. Tämä ei ole huono vaihtoehto, mutta se ei ole kuitenkaan aina täysin relevantti ja saattaa usein katketa kesken.

Sivuston ja blogin julkaiseminen

Kun olet saanut haluamasi sisältösivut (etusivu, yhteydenotto) lisättyä, ensimmäisen blogipostauksen kirjoitettua ja ulkoasun mieluisaksi niin on aika julkaista verkkosivut! Tämä tapahtuu Squarespace päävalikosta kohdasta “Settings” ➡️ “Site availability”. Tämän jälkeen Sinut ohjataan valitsemaan kuukausilaskutusmalli - voit lukea eri kuukausilaskutusmallien eroista tästä julkaisusta tarkemmin. Valinnan jälkeen siirryt maksuvaiheeseen ja maksamisen jälkeen sivut ovat välittömästi julkisena!

Huomioithan, että oletuksena domainisi on Squarespace-alustan oletusdomain (xxx.squarespace.com).

Domainin yhdistäminen Squarespace-alustaan ja päädomainin vaihtaminen

Mikäli maksat koko vuoden Squarespace-jäsenyyden kerralla niin saat etuna .com -päätteisen domainin veloituksetta suoraan Squarespace alustan kautta. Tätä suosittelen vahvasti, sillä domain yhdistyy automaattisesti sivuillesi ja on heti käytössäsi.

Jos et halua maksaa koko vuotta kerralla tai haluat -fi -päätteisen domainin, yhdistys tapahtuu seuraavasti:

  1. Valitse kohta “Settings” ja sen alta “Domains”.

  2. Valitse “Use a domain I own” (yhdistää jo olemassa olevan domainin, kuten .fi -päätteisen domainin) ja kirjoita oma domainisi sille pyydettyyn osoitekenttään.

  3. Valitse “Connect from provider” ja sen alta “Other”.

  4. Lisää vaaditut tiedot, kuten CNAME-tietueet ja A-tietueet omassa domainhallinnassa niille pyydettyihin kenttiin, jonka jälkeen domainin yhdistyminen alkaa. Huomioithan, että ulkopuolisen domainin yhdistämisessä saattaa mennä muutama tunti.

Lopuksi

Nyt Sinulla on valmis blogisivusto Squarespacella! Seuraavaksi alkaakin suurin työ eli itse blogin kirjoittaminen. Toivottavasti tämä kirjoitus avasi ajatuksia ja erityisesti saa Sinut tutustumaan Squarespace-alustan mahdollisuuksiin. Lukuisia verkkosivuja toteuttaneena se on oma ehdoton valintani ja suositukseni blogisivustoksi.


Hei vielä! 👋 Osa tässä postauksessa olevista linkeistä on affiliatelinkkejä, joita todella toivon, että käytät. 🖤 Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle lainkaan lisäkuluja, joten voit rauhassa tutustua postauksessa suositeltuihin sivustoihin ja ohjelmiin. Mikäli päädyt maksavaksi asiakkaaksi linkkini kautta, saan siitä pienen komission.