henri silvan

View Original

Kuinka sijoittaa bitcoiniin - Bitcoin (BTC) sijoittaminen

Bitcoinista on tullut viime vuosina yhä suositumpi sijoituskohde sijoittajien keskuudessa. Samaan aikaan Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista käydään runsaasti keskustelua - osa väittää, että se on valuutan ja sijoittamisen tulevaisuus, kun taas osa vastustavista väittävät, että se on riskialtis sijoitusvaihtoehto tai kupla, jonka tuotto on puhdasta spekulaatiota. Käydään tässä kirjoituksessa tarkemmin läpi mikä Bitcoin ylipäänsä on ja kuinka siihen voi sijoittaa.

Bitcoin (BTC) on osalle tulevaisuuden maksuväline, osalle spekulatiivinen sijoituskohde ja osalle digitaalinen arvonsäilyttäjä (“digitaalinen kulta”). Oli suhtautumisesi mikä tahansa, pyrin avaamaan tässä julkaisussa erityisesti Bitcoin sijoittamista ja hieman esittelemään mikä Bitcoin ylipäänsä on.

Bitcoin sijoittaminen

Käydään tässä artikkelissa läpi seuraavaa:

  • Mikä on Bitcoin?

  • Miten Bitcoin toimii?

  • Mihin Bitcoinia käytetään?

  • Neljä (4) vaihetta Bitcoiniin sijoittamisessa

  • Onko Bitcoin hyvä sijoitus?

  • Eri tapoja sijoittaa Bitcoiniin

  • Vinkkejä Bitcoin-sijoittamiseen

Jotta ymmärtäisimme paremmin Bitcoinin todellista arvoa markkinoilla, tarkastellaan muutamia viime vuosien tapahtumia. Monet tietävätkin, että Bitcoinin arvo on noussut useita satoja - jopa tuhansia - prosentteja vain muutamien vuosien aikana, mikä ylittää helposti osakemarkkinoiden perinteiset tuotot. Tästä syystä yhä useammat hajauttavat sijoitusportfoliotaan ja ostavat Bitcoinia (sekä muita kryptovaluuttoja).

Yksi myötätuuli on etenkin Bitcoinin hyväksyminen useiden korkean profiilin yksityishenkilöiden ja yritysten keskuudessa. Esimerkiksi Teslan ja SpaceX:n takana oleva Elon Musk ilmoitti alkuvuodesta 2021, että Tesla ostaa 1,5 miljardin dollarin arvosta Bitcoinia ja aikoo myös hyväksyä kryptovaluutan maksuvälineenä tulevaisuudessa. Useat suositut FinTech-yritykset (finanssiteknologia-yritykset), kuten Square ja PayPal, ovat myös ilmoittaneet aikovansa aloittaa kryptovaluuttojen tukemisen.

Näistä huolimatta Bitcoinin kannalta ehkä yksi merkittävin kehitysaskel on yrityksen Coinbase Global Inc:n (NASDAQ: COIN) listautuminen pörssiin. Coinbase on yksi maailman johtavista kryptovaluuttojen kaupankäyntialustoista ja sen listautumista “perinteiseen” pörssiin osakesijoittajien saataville pidettiin eräänlaisena merkkipaaluna kryptovaluuttojen yleistymisessä.

Lyhyesti: mikä on Bitcoin?

Käydään heti alkuun lyhyesti läpi mikä ylipäänsä on Bitcoin. Bitcoinin loi ohjelmoija tai ohjelmoijaryhmä, joka käytti nimeä "Satoshi Nakamoto". Bitcoinin todellinen luoja tai luojat ovat kuitenkin edelleen tuntemattomia yleisölle. Tämä tietysti osaltaan lisää kiinnostusta Bitcoinia kohtaan.

Bitcoin on digitaalinen valuutta, joka toimii ilman keskitettyä valvontaa tai pankkien ja hallitusten valvontaa. Sen sijaan se perustuu lohkoketjuteknologiaan (blockchain), ja käytännössä kuka tahansa voi osallistua Bitcoinin ylläpitoon ns. “louhimalla” sitä. Bitcoin louhijat ovat käyttäjiä, jotka ovat sitoutuneet tukemaan verkkoa tietokoneresursseillaan. Tietokoneresursseja käytetään transaktioiden tarkistamiseen. Kaikki Bitcoin transaktiot ovat julkisia ja löytyvät lohkoketjusta.

Täysin hyvää hyvyyttään louhijoiden ei tarvitse toimia, sillä louhinnasta saa palkkion BTC:n muodossa. Ympäri maailmaa löytyykin valtavia varastohalleja ja keskuksia, jotka toimivat vain louhiakseen Bitcoinia.

Miten Bitcoin toimii?

Kuten edellä todettiin, Bitcoin käyttää teknologiaa nimeltä "lohkoketju” (blockchain), mikä on kehittynyt koodausmekanismi, joka levittää yhden koodin tuhansille eri tietokoneille. Oletetaan esimerkiksi, että Bitcoin kolikkosi on rakennettu koodista “XCA175CDS”. Lohkoketju pilkkoo koodin pienempiin osiin ja tallentaa koodinpätkät moniin tietokoneisiin. Jos joku haluaisi päästä käsiksi koodiin, hänen olisi hakkeroitava eri tietokoneita päästäkseen käsiksi koko koodiin.

Lohkoketjussa käytetään myös “julkista pääkirjaa” (public ledger), jossa tuhannet tietokoneet (“solmut”) pitävät kirjaa kolikoista ja niiden omistajista. Jos kolikon tietoja muutetaan, solmut vertailevat tietonsa toisiinsa varmistaakseen, että muutos on oikea ja että kolikon omistaja teki muutoksen.

Aina kun rahaa siirtyy Bitcoin-lompakosta toiseen, se kirjataan. Bitcoin-lompakot tallentavat yksityisen avaimen, joka on salattu. Tätä tietoa käytetään transaktioiden allekirjoittamiseen, mikä todistaa niiden alkuperän matemaattisesti. Allekirjoitus estää myös ketään muuttamasta transaktiota sen jälkeen, kun se on tehty. Kaikki transaktiot toimitetaan verkkoon, ja 10–20 minuutin kuluessa alkaa "louhinta" niiden vahvistamiseksi.

Mihin Bitcoinia käytetään?

Kun olet ostanut Bitcoinia, voit käyttää sitä verkossa ostamiseen kaikkialla, missä ne hyväksytään. Kun teet maksutapahtuman BTC:llä, pankkitililtäsi ei veloiteta fiat-rahaa, kuten euroja. Raha poistuu pankkitililtäsi vain silloin, kun ostat itse Bitcoinia, ei silloin, kun käytät Bitcoinia muihin ostoksiin.

Kuten fiat-valuuttojen, myös Bitcoinin arvo voi vaihdella. Yleisesti ottaen kryptovaluutat ovat erittäin tunnettuja suuresta volatiliteetista eli hinnan vaihtelusta. Siksi monet sijoittajat innostuvat kryptovaluutoista spekulatiivisessakin mielessä.

Kuinka sijoittaa Bitcoiniin: 4 vaihetta

Olet siis kiinnostunut sijoittamaan Bitcoiniin? Mahtavaa, käydään seuraavaksi läpi viisi vaihetta miten pääset alkuun:

  • Avaa tili haluamaasi Bitcoin pörssiin (lue Binance arvosteluni täältä)

  • Hanki itsellesi Bitcoin lompakko säilytystä varten

  • Osta Bitcoinia pörssistä ja siirrä se talteen lompakkoosi

  • Hallitse Bitcoin-sijoitustasi

#1 Avaa tili haluamaasi Bitcoin pörssiin

Ihan ensimmäiseksi on päätettävä, mistä haluat tehdä Bitcoin-ostoksen. Useimmat käyttävät kryptovaluuttapörssejä. Virallista "Bitcoin"-yhtiötä ei ole, koska kyseessä on avoimen lähdekoodin teknologia, eikä reguloitu yhdistys ja yritys. On kuitenkin olemassa useita eri pörssejä, joiden kautta voit ostaa, myydä ja säilyttää Bitcoinia. Nämä kryptopörssit ovat kryptovaluuttasijoittamisessa käytännössä välikäsiä, samoin kuin osakevälittäjä on osakesijoittamisessa.

Suositukseni kryptovaluuttapörsseiksi:

Binance
Binance on vuonna 2017 perustettu ja tällä hetkellä (Q2/2022) maailman suurin kryptopörssi. Binancesta löydät Bitcoinin lisäksi laajan valikoiman muitakin kryptovaluuttoja. Lisäksi Binance on yksi markkinoiden edullisimpia toimijoita. Lue kattava Binance arvostelu täältä

Coinbase
Kuten Binance, myös Coinbase on luotettava ja yksi maailman suurimpia kryptopörssejä. Coinbase on käyttöliittymältään hyvin selkeä ja soveltuu loistavasti myös aloittelijoille. Sieltä ostettava kryptovaluuttojen määrä on kuitenkin suppeampi, kuin Binancessa. Lue Coinbase vs Binance arvosteluni täältä ja tee sen jälkeen päätös, kumpi on Sinulle parempi valinta!

Coinmotion
Suomalainen Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen välityspalvelu. Turvallinen ja helppo käyttää. Edellisiin verrattuna kuitenkin merkittävästi kalliimpi ja valikoimaltaan rajatumpi.

#2 Hanki itsellesi Bitcoin lompakko säilytystä varten

Kun olet ostanut Bitcoinia, se on käyttämäsi kryptopörssin hallussa. Pienillä summilla sijoittaessa tämä ei sinänsä ole ongelma, mutta suosittelen kuitenkin tutustumaan kryptovaluuttojen säilytykseen tarkoitettuihin lompakoihin. Kryptopörssi nimittäin on yleensä yritys, jolloin luotat ostamasi kryptot heidän säilytykseensä.

Kryptovaluuttojen säilytykseen suositellaan siis omia lompakoita, jolloin Sinulla on täysi omistajuus ostamiisi kryptoihin. Voit hankkia kahdentyyppisiä lompakoita: “kuuma lompakko” (“hot wallet”) tai “kylmä lompakko” (“cold wallet”).

Kuuma lompakko on lompakko, jota ylläpitää joko kryptovaluuttapörssi tai palveluntarjoaja, kuten puhelinsovellus. Jotkin pörssit tarjoavat sinulle automaattisesti kuuman lompakon, kun avaat tilisi. Kuumat lompakot ovat joka tapauksessa käteviä, koska pääset käsiksi kolikoihisi internetin tai ohjelmiston kautta välittömästi. Kuumat lompakot eivät kuitenkaan ole kaikkein turvallisin kolikoiden säilytysmuoto. Jos kuumalompakon tarjoaja hakkeroidaan, kolikkotietosi voivat olla vaarassa.

Kylmä lompakko taas on turvallisin säilytysmenetelmä kaikille kryptovaluutoillesi. Kylmä lompakko on yleensä kannettava laite, joka muistuttaa muistitikkua. Useimmat kylmälompakot maksavat 60–100 euron väliltä. Suosittuja kylmiä lompakoita ovat mm:

  • Trezor

  • Ledger Nano

Kuten edellä totesinkin jo, jos aiot ostaa vain pieniä määriä Bitcoinia, pärjäät varmasti hyvin käyttämällä vain kuumaa lompakkoa, kuten käyttämäsi kryptopörssin tarjoamaa säilytystä. Mutta jos aiot ostaa ja säilyttää merkittävää määrää Bitcoinia, suosittelen ehdottomasti sijoittamaan myös kylmälompakkoon.

#3 Osta Bitcoinia pörssistä ja siirrä se talteen lompakkoosi

Kun olet päättänyt mitä kryptopörssiä käytät ja miettinyt myös säilytystavan valmiiksi, tulee aika tehdä ostos. Bitcoinin ostaminen riippuu tietysti käyttämästäsi kryptopörssistä, mutta prosessi on käytännössä seuraavanlainen:

  • Talleta rahaa kryptopörssiin tai käytä luottokorttia ostoksen tekemiseen.

  • Tee toimeksianto haluamastasi määrästä Bitcoinia (BTC).

  • Valmis!

Poikkeuksena osakkeiden ostoon, Bitcoinia ei suinkaan ole tarvetta ostaa aina yhtä BTC:tä kerralla (arvo kymmeniä tuhansia dollareita Q2/2022). Bitcoinia voit ostaa hyvinkin pieniä määriä, vain murto-osia kerralla. Riippuen käyttämäsi kryptopörssin kuluista, voi ostosumma ja alkuinvestointi olla niinkin maltillinen, kuin 10€.

Ostettava määrä riippuu suuresti riskinsietokyvystäsi, sillä Bitcoin ja muut kryptovaluutat omaavat osakkeisiin nähden merkittävästi suuremman volatiliteetin eli hintojen vaihtelun. Näin ollen on oltava valmis siihen, että sijoituksesi arvo saattaa muuttua lyhyessä ajassa useita kymmeniä prosentteja. Monesti kuulee neuvottavan, että kryptovaluuttoihin tulisi sijoittaa noin 5-10% sijoitusportfoliosta. Tämä varmasti toimii hyvänä ohjenuorana aloitteleville - toki itse päätät sijoittamasi summan.

#4 Hallitse Bitcoin-sijoitustasi

Kun olet ostanut Bitcoinia, voit:

  • Käyttää sitä maksutapahtumiin verkossa kaikkialla, missä se hyväksytään. Uusia verkkokauppoja, jotka hyväksyvät Bitcoinin maksuvälineenä tulee jatkuvasti lisää.

  • Säilyttää sitä pitkään eli “hodlata” ja toivoa, että arvo nousee ajan saatossa. (Eng. hold = pitää/säilyttää ja kryptopiireissä on jo vakiintunut hold-sanan kirjoitusvirheellinen hodl-muoto).

  • Käydä Bitcoinilla aktiivisempaa sijoittamista eli ostaa ja myydä sitä kryptovaluuttapörssissä.

Onko Bitcoin hyvä sijoitus?

Tätä kuulee kysyttävän usein ihan omassakin lähipiirissäni: onko Bitcoin ja kryptovaluutat hyviä sijoituksia?

Mikään sijoitushan ei ole luonnostaan “hyvä” tai “huono”. Se riippuu täysin riskinsietokyvystäsi, sijoitusstrategiastasi ja taloudellisista tavoitteistasi. Ennen kuin harkitset Bitcoinia sijoituskohteena, tulisi harkita huolellisesti omia tavoitteita ja määrittää, mitä haluat saavuttaa sijoitustoiminnalla. Haluatko hankkia passiivista tuloa, kuten vuokratuloa tai osinkotuloja? Säästää eläkettä varten? Säilyttää varojasi muuallakin, kuin pankkitilillä? Näihin kysymyksiin vastaaminen auttaa selvittämään, onko Bitcoin oikea sijoitusvaihtoehto.

Bitcoin on erittäin riskialtis sijoitus, koska se on epävakaa omaisuuserä verrattuna esimerkiksi pörssin indeksirahastoihin. Tämä tarkoittaa, että Bitcoinin arvo voi nousta tai laskea dramaattisesti hyvin lyhyessä ajassa - jopa kymmenissä minuuteissa - ja näihin voimakkaisiin arvonmuutoksiin ei välttämättä ehdi reagoida ajoissa.

Kuten kaikilla kryptovaluutoilla, Bitcoinilla ei ole varsinaista arvoa. Sillä ei ole mitään fyysistä vastinetta, kuten kultaa tai hopeaa, eikä ole keskussääntelyviranomaista, joka varmistaisi, että arvo pysyy vakaana. Bitcoinin arvo ei myöskään ole sidoksissa minkään yrityksen voittoihin. Bitcoinin arvo riippuu markkinoiden kysynnästä. Kun yhä useampi ostaa Bitcoinia, sen arvo nousee. Kun Bitcoinia myydään runsaasti, sen arvo laskee.

Eri tapoja sijoittaa Bitcoiniin

Bitcoiniin voi sijoittaa useilla eri tavoilla, sekä suoraan että välillisesti. Käydään seuraavaksi muutamia eri tapoja läpi.

Sijoita suoraan Bitcoiniin

Luonnollisesti ensimmäisenä ja yleisimpänä tapana sijoittaa Bitcoiniin on ostaa itse Bitcoinia (BTC) kryptovaluuttapörssistä ja säilyttää sitä esimerkiksi omassa kryptolompakossa. Tällä tavoin olet ostanut itsellesi Bitcoinia ja omistat ostamasi määrän. Bitcoinia voit ostaa esimerkiksi Binance-pörssin kautta ja tätä pörssiä itse käytän sekä suosittelen.

Sijoita yritykseen, joka hyödyntää Bitcoinia

On mahdollista sijoittaa Bitcoiniin välillisesti ostamalla sellaisen yrityksen osakkeita, joka hyödyntää Bitcoin-teknologiaa. Vaikka Bitcoin on riskialtis sijoitus, monet yritykset myyvät menestyksekkäitä tuotteita, jotka sisältävät Bitcoin- ja lohkoketjuteknologiaa. Tällaisia ovat esimerkiksi artikkelin alussa mainittu Coinbase Global Inc (kryptovaluuttapörssi) tai Square Inc (maksupalveluiden tarjoaja, kuka tukee myös BTC maksuja). Et sijoita siis suoraan kryptovaluuttaan vaan Bitcoinia hyödyntävien yritysten osakkeisiin. Se mielletään yleensä turvallisemmaksi tavaksi.

Osallistu Bitcoin louhintaan

Bitcoin-louhinta on yksinkertaisesti sitä, että tietokoneesi saa toimia solmuna julkisessa pääkirjassa, antaa kapasiteettia verkon käyttöön ja todentaa transaktioita. Louhijat palkitaan panoksestaan Bitcoinilla. Voit siis saada ilmaista Bitcoinia ostamatta sitä koskaan.

Todettakoon kuitenkin, että Bitcoinin louhiminen 2022 pelkällä kotitietokoneella ei välttämättä ole laisinkaan kannattava ratkaisu, sillä louhinta on hyvin kilpailtua. Mukana toiminnassa on valtavia varastohalleja, jotka ovat täynnä Bitcoinin louhintaan tarkoitettuja laitteita. Osalla on myös oma sähköntuotanto, kuten tuulivoimala pitämässä laitteistoa käynnissä 24/7/365.

Vinkkejä Bitcoin-sijoittamiseen

Koska kryptovaluutat ovat perinteisistä sijoitusinstrumenteista hyvin poikkeavia, kannattaa niihin sijoittaessa kiinnittää erityistä huomiota ainakin seuraaviin:

Hallitse riskejä ja ymmärrä riskinsietokykysi
Kuten aiemmin mainitsin, Bitcoin on riskialtis sijoitus, ja ennen sijoittamista tulisi arvioida riskinsietokyky huolellisest. Jos vatsasta alkaa vääntämään, kun kurssit muuttuvat kymmeniä prosentteja suuntaansa, kannattaa ehkä harkita muita sijoitusvaihtoehtoja.

Hajauta salkkuasi
Paras tapa suojautua sijoitustappioilta on hajauttaa sijoitussalkkua. Suurimpien sijoituskohteidesi tulisi olla sellaisia, jotka eivät aiheuta stressiä ja turhaa painetta. Useimmiten erilaiset rahastot ovat tällaisia sijoituskohteita. Myös asunnot ja osakkeet mielletään turvallisiksi sijoituskohteiksi, joskin niissä on jo enemmän volatiliteettia ja/tai huolenpitoa, kuin rahastoissa. Kryptovaluutat ovat eri sijoituskohteista riskipitoisimmasta päästä, joten niihin tulee suhtautua sen mukaisesti.

Aloita pienestä
Mikäli olet kiinnostunut Bitcoinista, mutta hieman epävarma sijoituksen suhteen, kannattaa aloittaa pienestä. Esimerkiksi Binance pörssissä kulut ovat maltilliset, joten voit aloittaa vain muutamilla kymmenillä euroilla sijoittamisen.

Lopuksi

Bitcoin (BTC) on suosituin ja toistaiseksi suurin kryptovaluutta (Q2/2022). Se voi myös olla erinomainen sijoituskohde, mikäli riskinsietokykysi sopii runsaille arvonvaihteluille. Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta paljon irti ja tukea Bitcoin-sijoituspäätöksen kanssa!


Hei vielä! 👋 Osa tässä postauksessa olevista linkeistä on affiliatelinkkejä, joita todella toivon, että käytät. 🖤 Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle lainkaan lisäkuluja, joten voit rauhassa tutustua postauksessa suositeltuihin sivustoihin ja ohjelmiin. Mikäli päädyt maksavaksi asiakkaaksi linkkini kautta, saan siitä pienen komission.