Verkkokaupan hakukoneoptimointi eli SEO: tarkista nämä 8 asiaa

Verkkokaupan hakukoneoptimointi eli SEO on prosessi, jonka avulla pyritään parantamaan verkkokaupan orgaanista näkyvyyttä hakukoneissa. Käytännössä tämä tarkoittaa esim listautumista mahdollisimman ylös Googlen hakutuloksia. Verkkokaupan hakukoneoptimoinnilla saadaan siis orgaanista liikennettä kasvatettua ja näin ollen myös tilausmääriä nostettua. Tässä artikkelissa käyn läpi 8 tärkeää kohtaa, joilla parannat verkkokauppasi listautumista hakutuloksissa.

Verkkokaupan hakukoneoptimointi opas

Lukuisilla aloilla kilpailu alkaa olla todella kovaa ja monet kamppailevat päästäkseen edes ensimmäiselle hakutulossivulle orgaanisissa hakutuloksissa. Yleensä suurin osa resursseista ja budjetista keskitetään PPC-mainontaan (maksettu mainonta esim Google Ads). Vaikka maksettu mainonta on erittäin tärkeä - mielestäni jopa tärkein - yksittäinen elementti ja toimenpide verkkokaupan konversion kasvattamisessa, on silti syytä huomioida vähintäänkin perusasiat hakukoneoptimoinnin osalta. Tämä siksi, että orgaanisilla hakusijoilla on yleensä pysyvämpi arvo.

Merkittävien orgaanisten eli ei maksettujen hakutulosten saavuttaminen ja ylläpitäminen vaatii enemmän aikaa ja paljon työtä, mutta niiden tulosten kautta verkkokauppasi saa lisää liikennettä ja sitä kautta tilauksia. Tällöin et ole myöskään täysin riippuvainen mainosalustojen toimivuudesta (kuten varmasti jokainen Facebook mainontaa tekevä on saanut huomata iOS 14 ja 14.5 päivitysten myötä).

Verkkokaupan hakukoneoptimointi - tarkista nämä 8 asiaa verkkokaupassasi

Tässä kirjoituksessa käyn läpi kahdeksan tärkeää ja toimivaa asiaa, joiden avulla verkkokauppasi voi sijoittua paremmin hakutuloksissa. Mikäli olet kiinnostunut lukemaan tarkemmin verkkokaupan perustamisesta tai Shopify ja Squarespace aiheisista kirjoituksista, kurkkaa blogini muut aiheet myös. Lisäksi olen tehnyt tuotteita verkkokauppiaille ja digiyrittäjille, jotka löydät täältä. 🙌

#1 Tee verkkokaupallesi avainsanatutkimus

Avainsanatutkimus on ensimmäinen ja erittäin tärkeä vaihe orgaanisten hakusijoituksen parantamisessa. Avainsanatutkimuksella löydetään eniten haetut avainsanat ja hakutermit, jotka liittyvät tiettyihin toimialaasi ja tuotteisiisi. Tärkeimpien avainsanojen löydyttyä pystyt sisällyttämään niitä verkkokauppasi sisältöteksteihin, otsikoihin ja tuoteteksteihin.

Aloita avainsanatutkimus tarkastelemalla eri avainsanojen hakumääriä ja kilpailua. Ihanteellisilla avainsanoilla on suuri hakuvolyymi ja vähäinen kilpailu, mikä tarkoittaa, että avainsanan keskimääräiset kuukausittaiset haut ovat suuria, kun taas kilpailu kyseisten avainsanojen sijoittumisesta on vähäistä. Riippuen alastasi, tällaisten avainsanojen löytyminen voi olla hyvinkin haastavaa.

Verkkokaupan avainsanatutkimus

Laajat vs. pitkät avainsanat (Long-tail keywords)

Avainsanoja jaetaan yleensä kahteen eri kategoriaan: laajat avainsanat ja pitkät avainsanat / hakulausekkeet (Long-tail keywords). Laajat avainsanat ovat yleisiä, korkean hakuvolyymin omaavia hakutermejä, jotka sisältävät vain yhden tai kaksi sanaa. Otetaan esimerkiksi avainsana "t-paita" tai “huppari”. Nämä hakukyselyt tuottavat valtavasti tuloksia ja näillä hakusanoilla erityisesti uusien verkkokauppojen sijoittuminen on haastavaa.

Vaihtoehtoisesti pitkät avainsanat ovat paljon tarkempia ja sisältävät useita sanoja. Esimerkiksi "Miesten musta t-paita" onkin jo huomattavasti tarkempi ja hyvä esimerkki pitkästä ja tarkemmasta hakulausekkeesta.

Yleisesti ottaen pitkillä avainsanoilla on helpompi sijoittua, koska niiden hakumäärät ovat pienempiä ja kilpailu vähäisempää. Juurikin tästä syystä suosittelen erityisesti pienempien verkkokauppojen tai vasta aloittavien verkkokauppojen keskittyvän aluksi hakukoneoptimoinnissa pitkiin long-tail hakusanoihin. Näillä rakennat verkkokauppasi liikennettä ja listautumalla korkealle parannat myös verkkokauppasi auktoriteettia hakukoneiden näkökulmasta.

Avainsanojen valitseminen

Valitse yksi pääavainsana per sivu ja 1-2 tukiavainsanaa. Pääavainsana voi olla edellä kuvattu laaja hakusana ja tukiavainsanat pidempiä long-tail hakulausekkeita. Pienillä verkkokaupoilla pääavainsanakin on syytä olla mieluummin tarkka, kuin laaja, jotta mahdollisuudet listautumiseen hakutulossivuilla olisi todennäköisempiä.

SEO työkalut avainsanojen valitsemiseen

Monien verkkokauppojen haasteena on löytää ne oikeat avainsanat ja hakulausekkeet, jotka ovat järkeviä ja niillä olisi mahdollisuus listautua. Mikäli verkkokauppasi on jo ollut olemassa jonkin aikaa ja olet yhdistänyt sen Google Search Consoleen sekä Google Analyticsiin, pystyy hakusanoja sekä hakumääriä tarkastelemaan helposti Google Analyticsin kautta.

Jos verkkokauppasi on vasta julkaistu eikä hakutuloshistoriaa vielä löydy Search Consolesta, voit käyttää Google Adsista löytyvää hakusanojen suunnittelutyökalua, mikä antaa arvioita kuukausittaisista hakumääristä.

#2 Muokkaa tärkeimpien sivujesi metatiedot kuntoon

Olipa verkkokauppasi tuotevalikoima kuinka laaja tai suppea tahansa, suosittelen käymään erityisesti tärkeimpien sivujen, kuten tuotekategorioiden metatiedot läpi. Metatietoja ovat Page Title sekä Meta Description. Page Title tarkoittaa siis otsikkoa, mikä näkyy mm. Googlen hakutuloksissa, jota käyttäjät klikkaavat ja Meta Description taas on sen alta löytyvä kuvausteksti. Näistä erityisesti Page Titlellä on merkitystä hakutuloksiin sekä klikkausmääriin.

Kun käyttäjät hakevat verkkokaupallesi relevanteilla hakusanoilla tuotteitasi, sivustosi metatietojen tulisi olla kuvaavia ja käyttäjät pitäisi ohjata relevanteille verkkosivuille. Tämä tarkoittaa, että esim verkkosivustosi kategorian tuotteet vastaavat käyttäjän hakua. Verkkokauppasi metatiedoissa tulisi tulla ilmi pääavainsana, kuten tuotekategorian nimi. Esimerkiksi kohdan 1. avainsana-esimerkin mukaisesti tuotekategorian nimi sekä metakuvauksen otsikko (Page Title) voisi olla muotoa “Miesten mustat t-paidat“, jolloin hakulausekkeelle “Miesten musta t-paita“ tulee suora ja selkeä vastaus.

Asianmukainen ja selkeä metatiedon otsikko lisää verkkosivustosi näkyvyyttä ja klikkausprosenttia orgaanisissa hakutuloksissa, koska se vastaa käyttäjän tekemään hakuun.

#3 Sisällytä avainsanat otsikoihin

Jokaisella sivulla tulisi olla yksi pääotsikko eli H1-otsikko. Se kertoo kyseisen sivun pääasiallisen sisällön (esim tuotekategorian nimi). Muista siis optimoida H1-otsikko verkkosivustosi jokaisella sivulla niin, että se on relevantti sivun aiheen kannalta ja sisältää kyseisen sivun pääavainsanan.

Suosittelen käyttämään avainsanoja H1- ja H2-otsikoissa sekä muutaman kerran sivun sisältötekstissä. Avainsanoja ei kuitenkaan tule “tunkea” teksteihin väkisin vaan sisältötekstien pitää olla ennen kaikkea luettavia.

#4 Sisällytä avainsana URL-osoitteeseen

Verkkosivusi URL-osoitteesi on ensimmäinen asia, jonka Google (ja joskus myös käyttäjä) huomaa. Helppolukuinen ja selkeä URL-osoite auttaa sekä käyttäjiä, että hakukoneita ymmärtämään sivun sisällön. Avainsanojen sisällyttäminen URL-osoitteessa voi auttaa verkkokauppaasi sijoittumaan korkeammalle orgaanisissa hakutuloksissa. Vältä kuitenkin toistuvien avainsanojen käyttöä URL-osoitteissa, jotta URL-rakenne pysyy yksinkertaisena.

#5 Vältä avainsanojen liiallista käyttöä

Verkkokauppasi sisältöteksteistä, kuten otsikoista ja tuotteiden nimistä, on syytä löytyä tärkeimpiä avainsanojasi, joita käyttäjät hakevat Googlesta. Liiallinen avainsanojen käyttö ei siltikään ole tarpeellista ja voi itse asiassa vahingoittaa hakutuloksia. Avainsanojen liiallinen käyttäminen tarkoittaa, kun yrität lisätä verkkosivulle mahdollisimman paljon avainsanoja ja tekstin luonnollisuus ja luettavuus kärsii. Tämä on ollut joskus aiemmin hyvin yleinen käytäntö verkkosivujen sijoittumisen parantamiseksi, mutta ei enää.

Kun kirjoitat hakukoneita varten, pidä teksti ja sisältö luonnollisena ja luettavana käyttäjän kannalta. Valittujen avainsanojen tulisi olla relevantteja verkkosivusi sisällön kannalta, jotta käyttäjät saavat parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Kun verkkokauppasi kävijät pystyvät ymmärtämään sisältötekstisi, hakukoneetkin pystyvät.

#6 Kuvien Alt-tekstien ja kuvatiedostojen nimien optimointi

Kuvatiedostojen nimet ja kuvien alt-tekstit unohtuu helposti, mutta ne olisi erittäin tärkeää muistaa. Alt-teksti on Googlen tapa ymmärtää kuvan sisältö ja konteksti. Alt-teksti myös auttaa näkörajoitteisia verkkosivuston käyttäjiä ymmärtämään kuvan sisällön.

Alt-tekstin käyttö ei ole “oikotie onneen” ja nopea nousu orgaanisissa hakutuloksissa, mutta se auttaa hakukoneita ymmärtämään paremmin, miten kuvat ja verkkokauppasi sisältö liittyvät toisiinsa. Lisäksi kuvatiedostojen nimet ovat tärkeitä kuvahaun tulosten kannalta. Vältä kameran oletusnimiä (esim “IMG19384759”) ja harkitse sen sijaan yksityiskohtaisen ja ihmisystävällisen otsikon käyttöä. Mikäli kuvien nimissä on useita sanoja, käytä esim alaviivoja sanojen välissä.

Kuvien Alt-tekstit voivat olla esimerkiksi samoja, kuin tuotenimet. Olettaen, että tuotenimi on tuotetta hyvin kuvaava.

Tarkista ja korjaa mahdolliset virheet verkkokaupassasi

#7 Tarkista ja korjaa 404-virheet sekä varoitukset

Sivustolta löytyvät merkittävät virheet, kuten "404 - Page Not Found", luovat selvästi negatiivisen käyttäjäkokemuksen ja näistä myös hakukoneet rankaisevat. 404-virheitä esiintyy mm. silloin, kun muutat sivustosi jotakin URL-osoitetta, poistat sisältöä verkkosivustoltasi tai kun verkkosivustosi on linkitetty toiselle verkkosivustolle väärin kirjoitetulla/väärällä linkillä eikä uudelleenohjauksia ole tehty.

Kaikki 404-virheet voi korjata käyttämällä 301-uudelleenohjausta. Mikäli teet edellä mainittuja muutoksia sivustosi URL-osoitteisiin tai poistat yksittäisiä sivuja (esim tuotteita) verkkokaupastasi, muista luoda poistetulle tai muokatulle URL-osoitteelle 301 uudelleenohjaus olemassa olevalle sivulle. Tällöin esim orgaanisiin hakutuloksiin listautunut vanha hakutulossivu ohjataan 301-uudelleenohjauksella automaattisesti verkkosivustosi uuteen URL-osoitteeseen. Vältät sekä huonon käyttökokemuksen, että Googlen virheilmoitukset.

404-virheilmoitukset näet helpoiten mm. Google Search Console työkalun avulla. Mikäli verkkokauppasi tuotevalikoima on laaja, suosittelen ottamaan käyttöön sovelluksen, joka huomaa ja korjaa 404-sivuja automaattisesti. Tämä siksi, että satojen tai tuhansien tuotteiden valikoimalla olevissa verkkokaupoissa poistetaan, muokataan ja lisätään jatkuvasti uusia tuotteita sekä sivuja ja manuaalinen muistaminen uudelleenohjauksille ei välttämättä ole se paras toimintatapa.

#8 Käytä Rich Snippet -tietoja

Tavallisesti orgaanisissa hakutuloksissa näytetään Page Title eli klikattava otsikko (kts. kohta 2. yllä), metakuvaus ja URL-osoite, kun verkkosivustosi löytyy hakutulossivulta. Rich snippet -tiedon avulla hakukoneet, kuten Google, pystyy näyttämään verkkosivusta enemmän tietoa. Tällaista tietoa verkkokaupoilla on usein esim 0-5 tähden arvostelut, tuotteen hinta, tuotteen saatavuus jne.

Miksi Rich Snippet -tiedot ovat hyvä asia? Ne eivät välttämättä suoraan paranna hakutuloksiasi, mutta saattavat parantaa klikkiprosenttia (CTR eli Clickthrough rate), koska käyttäjät näkevät lisäsisältöä suoraan hakutulossivuilla. Korkealla klikkiprosentilla taas on merkitystä hakutuloksiin.

Mikäli haluat testata sivustosi ja sen, että ymmärtääkö Google sivustosi Rich Snippet tietoja, käytä tätä työkalua. Huomioithan, että vaikka sivuiltasi löytyisi Rich Snippet katkelmia oikein jäsenneltynä, näitä ei aina näytetä hakutuloksissa.

Lopuksi

Toivottavasti näiden kohtien avulla saat verkkokauppasi SEO näkyvyyttä parannettua. Edellä mainitut toimenpiteet ovat vain yksi osa orgaanista näkyvyyttä ja kyseessä on hyvin perusasioita verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa, jotka tulisi olla kunnossa jokaisessa verkkokaupassa.

Edellinen
Edellinen

7 Canva vinkkiä, jotka tehostavat Canvalla työskentelyäsi

Seuraava
Seuraava

Verkkokaupan muistilista: tarkista nämä 10 kohtaa sivuillasi